Pojdi do vsebine

Farmacevt svetuje

Naglavne uši

Ušivost je kožna parazitarna infestacija, razširjena v otroških in šolskih kolektivih in zavodih. Pri nas opažamo v glavnem naglavne uši, ki živijo na lasišču, redkeje obrveh in trepalnicah. Poleg naglavne uši poznamo še belo uš(oblačilno) in sramno uš. Latinsko ime naglavne uši je pediculus humanus capitis. Uš je zunanji parazit človeka, odrasla uš je sivo bele do rjave barve, velika približno 3mm. Ne mara svetlobe in vročine, najraje ima temperaturo 28-32oC. Ves svoj življenjski cikel, ki ima tri oblike (jajčece ali gnida, nimfa in odrasla uš), preživi na lasišču. Hrani se izključno s krvjo, zaradi gibanja in hranjenja pa povzroča močno srbenje. Vsaka samica izleže približno osem ovalnih jajčec (gnid) na noč, ki jih prilepi na začetek lasu. Po približno 7 do 9 dneh se izleže mlada uš, ki jo imenujemo nimfa. Po 7 do 10 dneh nimfe spolno dozorijo in se začnejo razmnoževati. Razvojni ciklus naglavne uši in telesne uši je 18 dni, odrasla uš pa lahko živi še okoli mesec dni. Življenjska doba uši je 6 do 8 tednov, v tem času pa samica izleže 100 do 300 jajčec.

Širjenje uši

Uši se pojavijo tam, kjer se dlje časa zadržuje veliko ljudi, v otroških vrtcih, šolah, domovih in igriščih. Prehajajo s posameznika na posameznika le ob neposrednem stiku glave z glavo. Ne skačejo, ne letijo in ne preskakujejo z glave na glavo. Selijo se po oblačilih, ki visijo skupaj na istem obešalniku, posteljnini, pokrivali, plišastimi igračami, brisačami. Brez človeškega gostitelja lahko preživijo od sedem do deset dni.

INKUBACIJA: Uši se izležejo iz gnid v sedmih do desetih dneh in dosežejo spolno zrelost po sedmih do trinajstih dneh.

 

Odkrivanje uši

Eden od prvih znakov, da imamo naglavne uši, je stalno srbenje in praskanje. Lasje so lahko med seboj zlepljeni, na lasišču so lahko krastice, ki nastanejo zaradi opraskanin zaradi praskanja. Opazimo lahko ugrize v predelu senc, za ušesi in v zatilju, kamor uši najpogosteje odlagajo jajčeca. V svetlih laseh opazimo zlasti rjavkaste odrasle uši. V temnih laseh je lažje opaziti belkasta jajčeca-gnide, ki so prilepljena na lase blizu lasišča. Najlažji način odkrivanja uši in njihovih jajčec je česanje z gostim glavnikom in temeljito pregledovanje. Ob sumu na uši je najbolj preprost način odkrivanja naslednji: na dno kopalne kadi položimo velik bel papir in z gostim glavnikom prečešemo lase ter z lupo pregledamo papir.

Kako odpraviti uši?

Najhitreje odpravimo uši tako, da lase umijemo s šamponom proti ušem. V lekarni se dobijo različni pripravki za hitro in učinkovito odstranjevanje uši. Zelo pomembno je, da infestirana oseba, (otrok) ostane doma 24ur po opravljenem postopku razuševanja.

Ukrepi za obvladovanje ušivosti:

  • Natančno upoštevajte priložena navodila za uporabo in navodila, ki jih dobite v lekarni.
  • Za dolgoročen uspeh je potrebno, da z las odstranite vse uši in gnide do zadnjega. Če se vam to ne bo popolnoma uspelo, se nadloga z ušmi lahko kmalu ponovi.
  • Da bi se izognili ponovnemu pojavu ušivosti, sočasno zdravite vse člane družine.
  • Brisače, osebno perilo, posteljnino je potrebno prekuhati in prelikati, glavnike je treba oprati v vroči vodi, najmanj 10 min pri vsaj 60oC. Ne smemo pozabiti na pokrivala, čelade, šale, rute…
  • Plišaste igračke in nepralno obleko dajte za 48 ur v zamrzovalno skrinjo.
  • Oblazinjeno pohištvo in talne obloge temeljito očistite s sesalcem za prah .
  • Z ušmi okuženim otrokom ne dovolite, da bi hodili na javna mesta (vrtec, šola, kino,…), dokler niste odpravili uši.

 

Ušivost spada h kožnim parazitarnim okužbam, sama ušivost ni sramotna, odklanjanje sodelovanja pri zatiranju uši pa je nedopustno in nezakonito.

 

Sonja Rajković, mag. farm.